12 Haziran 2013 Çarşamba

Taut Evi - Ortaköy


Taut Evi, Ortaköy
Başka bir deyişle köprünün yanındaki kırmızı ev, köprünün yanında ki güzel ev.
 
 

Boğaziçi Köprüsü’nden Avrupa yakasına geçerken köprünün çıkışında, sağda şık bir konut görürsünüz. Saray yavrusu gibi bir şeydir. Çokça merak edilir.

Aynı zamanda bu evi yapan mimarın kendisi de kimilerine göre bir gizemdir.

“Taut’un gizemi” diye sıkça dillendirilir.

Bruno Taut, 20. yüzyılın önde gelen Alman mimarlarındandır.

1930 yıllarda Almanya’da Hitler faşizmi başa geçince Taut, bir çok Alman bilimadamı gibi Almanya’dan kaçar. İlkönce İsviçre’ye sonra Japonya’ya oradan da Türkiye’ye gelir. Ölümüne kadar da Türkiye’de kalır.

Ortaköy’de bulunan bu evi de 1938 yılında kendine konut olarak yaptırır.

Taut, kendine ev yaparken mimarlık dehasını konuşturmuş, Japon mimarisinin çizgileriyle Türk mimarisinin çizgilerini harmanlamış, boğazın kıyısına parmak ısırtan bir konut yapmıştır. Konut zamanla, Boğaziçi’nin markalarından biri olmuş eğer istenirse, dert edilirse modern dönemde de Boğaziçi’nin güzelliğini görkemlileştiren konutların yapılabileceğinin bir şahane simgesi olarak günümüze kadar ulaşmıştır.

Adına kader mi derler yoksa talihsizlik mi bilinmez, Taut, Ortaköy’e inşa ettiği işte bu saray yavrusunun sefasını fazla süremez. Çünkü evi yaptırdıktan birkaç ay sonra, Aralık 1938′de ölür. Ölüm nedeni ise soğuk algınlığıdır.

Taut, Atatürk’ün katafalkını yaparken soğuk algınlığına yakalanmış, kısa bir zaman sonra da ölmüş ve Edirnekapı Şehitliğine gömülmüştür. İşte gizem tam da burada başlıyor. Edirnekapı Şehitliği İstanbul’un en köklü mezarlıklarındandır ve bilindiği gibi bir Müslüman mezarlığıdır ve Hristiyanlar müslüman mezarlıklarına gömülmezler. Taut Hristiyandır ve bu mezarlığa gömülmüştür!!!

Bruno Taut:
 

0 yorum:

Yorum Gönder