25 Nisan 2013 Perşembe

Bekâr kelimesinin kökeni

Bekar kelimesi, Acemce'den dilimize mal edilmiştir.
Bi = siz / sız (onsuz);  Kâr = İş      Dolayısıyla,  Bekâr, işsiz demektir.
Zamanla "Bi" olmuş "Be" ve "Bikâr" olmuş bekâr. Eh işsiz, güçsüz birisine de kız verilmez ya.
Diğer bir lugata göre ise, bekar, Arapça "bekaret" kelimesinden alınma olup, evlenmemiş anlamındadır. Kanımca, her iki görüş de doğrudur.

5 yorum:

  1. "bekar " kelimeai Kürtçe bir kelimedir ,ne arapça ne Farsça dır.
    bê : Kürtçe de olumsuzluk öneki, örnek : bêkes(kimsesiz),bêzarok( çocuksuz )
    "kar" kelimesi ise Kürtçe de " iş, meslek,ve diğer sözlük anlamları da bulunmaktadır".. şurdan burdan aramayın bu kelime has be has Kürtçe dir.sadece Kürdistanın taşını toprağını yer altı yer üstü zenginlerini değil dilini de sömürdünüz. Kürtçeden binlerce ve daha fazla kelime çaldınoız ve kürtçe olarak kullanıyorsunuz..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz kürtlerin hiç bir şeyini sömürmedik tam tersi kürtler bizim vatanımızda yaşatıp bizi sömürüyorlar üstelik kürtçede bir çok Türkçe kelime var bu durumda kim kimin dilini sömürüyor

      Sil
  2. Çok beyinsizsiniz 2-3 Kelime Soylicem ve Suscam Gerisini Siz Düşünün KÜRTÇE TÜRKÇEDEN DAHA ESKİDİR DAHA ZENGİNDİR KURTLERİN BİR DİGER ATASİ OLAN HZ. NUH PEYGAMBERİMİZE KADAR DAYANİR UNESCO TARAFİNDAN DÜNYANIN EN ZENGİN 9. DİLİ SEÇİLMİŞTİR TÜRKÇE İSE 20. TÜRKÇEDE SADECE 14600 KÜSUR YABANCI KELİME VAR TOPLAMA DİLDİR YANİ KARAHANLILAR ZAMANINDA OLUŞTURULMUŞDUR YANİ YAKIN BİR DÖNEMDE BİZİM DİL İSE HÂLEN DAHA *YASAKLARA* RAĞMEN KENDİNİ KORUYOR İLK ÇIKTIĞINDAN BERİ FAZLA DEĞİŞİME UĞRAMAMIŞTIR SİZLER GERÇEK TÜRKÇE OLAN URAL ALTAY DİL AİLESİNE MENSUP OLAN UYGUR TÜRKÇESİNİ BİLMİYORSUNUZ GERÇEK DİLİNİZİ YANİ NEYİN DAVASI BU!!! KÜRTÇE KÖYLERE KADAR İSİMLERİ DEĞİŞTİRDİ BU TOPLAM 27.000 CİVARİNDA BU BİR ONUR,HAK SÖMÜRÜSÜ KÜRDİSTAN'IN ESKİ KÜRT DEVLETLERİNİN KALINTI TARİH ZENGİNLİKLERİNİ BİZİM DİYE DÜNYAYA TANITMAYA ÇALIŞIYORSUNUZ AMA ONLARIN BİZLERE AİT OLDUKLARINI MEZOPOTAMYA DAĞ HALKINA AİT OLDUKLARINI HERZAMAN VURGULARLAR BİLİM İNSANLARI ÖRNEK HASANKEYFİ YIKIYOR BU ZALİM HÜKÜMET E TABİ ANLAYANA ARAŞTIRMAYAN CAHİLLER SOVER BANA ŞİMDİ 😏

    YanıtlaSil
  3. Kürdü asimile etmek isteyen kafa neyse, ezilmiş hak edebiyatı yapıp kendi halkına eziyet verecek fiillerde bulunan kafa da aynı kafa. Kürtlerin atasının Hz. Nuh olduğunu söylerken kendini belli eden peygamberlere iman meselesi, neden insanlığın ortak atasının Hz. Adem olduğu düşüncesi ile ihtilafa değil ittifaka dönüşmüyor. Kan davası meselesi gibi sen benim babamı vurdunlar ile geçmişteki hesapları konuşup birbirine ve hatta ülkesine düşmanlık ederek hiç bir yere gelinemez. Süregelen kavganın ve dökülen kanın devamı olur ancak bu kafa. Ve hal böyle iken başta da dediğim gibi anarşiye ve tefrikaya sebebiyet veriyor kisvesi altında meseleye ırkçı bir bakış açısıyla müdahele eden kafa bu kısır döngüde ne kadar kabahatli ise bizi topraklarımızdan ettiniz dilimize müdahele ettiniz diyerek mağdur edebiyatı yapan bu kafa da o kadar kabahatli. Çünkü ikisi de ırkçı, ikisi de kendisini üstün görüyor. Sülbünü bi yerlere dayandırıyor. O zaman da akla 'yer yüzünde kan dökecek nesil mi yaratacaksın' sualinin başlangıcı olan, o ateşten ben ise topraktan diyenin yaptığı ilk ırkçılık geliyor. Ya da sırf Arap diye peygamberi kabulden beri duran anlayışı. Ne zaman bırakacağız şeytan adeti olan kendimizi daha üstün görmeyi. Doğareken seçme irademiz olmayan şeylerle birbirimizi yargılayıp bunun icin kavga etmeyi. Üstü hasta olsa yiyip içemeyen, altı hasta olsa çıkaramayan, gözle görülmeyecek biz virüs veya bakteri ile perişan olan, vücudundaki bir sinir hücresi vazifesini yapmasa elini kıpırdatmaya kudreti kalmayacak olan ceninliğinde kordon bağı, bebekliğinde anasına verilmiş rahmet duygusu ile anasının memesine verilmiş süt olmasa kendisini dahi besleyemeyecek olan fakat sözde üstün, kudretli, kuvvetli en âlî en veli insan Ne zaman.

    YanıtlaSil