28 Nisan 2013 Pazar

Grönland hangi ülkeye bağlıdır?

Grönland, Danimarka Krallığı'na bağlı bir adadır. Grönland'ın savunmasında ve dışişlerinde Danimarka söz sahibi olmakla beraber Grönlandlılar 1979'da yer alan bir anlaşma sonunda içişlerinde krallığa bağlı olmaktan kurtuldular.
Önemli bir bölümü Kuzey Kutup Dairesi içinde olan adanın yüzölçümü 2.175.000 km
2 olup Türkiye'mizin iki buçuk katından büyüktür. Buna karşın, 7.000 kadarı Danimarkalı olan nüfusu takriben 55.000 civarındadır. Nüfusun büyük kesimi batı kıyısındaki küçük kasabalarda yaşar. İki önemli şehri Başkent Godthab (Nuuk) ile Godhavn'dır.
Ülkenin beşte dördü buz tabakasıyla kaplı olup adanın ortalarına doğru buzlar bir hayli irtifa kazanır ve ada, kocaman bir beyaz kubbe görünümü alır. Ortalama sıcaklığın 7-C olmasına karşın iklim kuru ve güneşlidir. Kışlar soğuktur ve buzlu bölgelerde sıcaklık yazın bile donma noktasının altındadır. Çevre; otlar, fundalıklar ve insan boyundaki söğüt ağaçları ile kaplıdır. Topraklarının ancak %1'i tarıma elverişli olduğundan bura yerlileri olan Eskimolar balıkçılık ve avcılıkla geçinmektedir. Bu insanlar Grönland'a, Kuzey Kutup Bölgesi'ndeki adaları basamak gibi kullanarak Kuzey Amerika'dan gelmişlerdir.

3 yorum:

  1. sıze bısey sorabılır mıyım grönland kuzey amerıkaya dahil mi

    YanıtlaSil
  2. ingiltere bu bölgedeki deniz yüzeyinin altından boru hattı döşeyerek alacağı doğalgazın parasını ödeyecekmi.?

    YanıtlaSil